Echtscheidingsspreekuur Rotterdam

Zorg voor goede informatie over scheiden

Geregistreerd partnerschap

Geregistreerd partnerschap is een wettelijke samenlevingsvorm die erg sterk lijkt op het huwelijk. De verschillen tussen een huwelijk en geregistreerd partnerschap liggen met name op het gebied van kinderen.

Sinds 1998 kennen we in Nederland het geregistreerd partnerschap. De gevolgen van een huwelijk en een geregistreerd partnerschap zijn op veel financiële onderwerpen gelijk, bijvoorbeeld het ontstaan van een gemeenschap van goederen (als er geen afwijkende afspraken zijn gemaakt) en het ontstaan van alimentatieverplichtingen. Een groot verschil tussen beide samenlevingsvormen is de juridische relatie die met uit de relatie geboren kinderen ontstaat.

Een ander belangrijk verschil is de beëindiging van de relatie. Een huwelijk kan alleen ontbonden worden door een rechter, het geregistreerd partnerschap kan met wederzijds goedvinden buiten de rechter om plaatsvinden. Daarvoor moet wel een zogenaamde beëindigingsverklaring worden ondertekend.  

 

Ongehuwd samenwonen

Voor ongehuwd samenwonen gelden geen bijzondere wettelijke regels. U kunt op elk moment besluiten om met iemand anders te gaan samenwonen en u kunt deze samenleving ook weer op elk moment beëindigen. Vaak is er wel sprake van een samenlevingscontract waarin bijvoorbeeld afspraken staan over de kosten van de huishouding, over de vraag welke bezittingen gemeenschappelijk zijn.

Bij het verbreken van de relatie als ongehuwd samenwonenden hangt het af van persoonlijke omstandigheden of er formeel veel te regelen is. Als er kinderen uit de relatie geboren zijn, er een samenlevingscontract en/of testament is, als er een gemeenschappelijke woning is en bezittingen moeten worden verdeeld, dan is het vaak goed afspraken vast te leggen in een convenant en ouderschapsplan.